30.05.2023

#MEF23 - Македонски енергетски форум

Директорот на Фондација „Фридрих Еберт“ со канцеларија во Скопје, Рене Шлее во рамки на шестиот #MEF23 потенцираше дека има огромен потенцијал во децентрализацијата на производството на енергија, а регулативата е клучот.

„Соработуваме навистина многу со општините. Има огромен потенцијал во децентрализацијата на производството на енергија преку подобрување на енергетската ефикасност, фомирање енергетски задруги и јавни претпријатија на локално ниво. Енергетската транзиција мора да биде социјално праведна, насочена кон граѓаните, кадешто локалната заедница има голема улога. Ако правилно ја постигнеме енергетската транзиција тогаш нашите заедници ќе ги направиме поотпорни на кризи. Но, за тоа ни треба адекватна регулатива. Регулативата е клучот. Потребна ни е подобра регулатива, од една страна и стимулации, од друга страна“, изјави Шлее.

Фондација Фридрих Еберт Скопје

Бул. 8-ми септември 2/2-5
(Зградата на Гранд Плаза), 
1000 Скопје, 
Северна Македонија

+389 2 3093-181 / -182
contact(at)fes-skopje.org

назад на почеток